EPC (Energie Prestatie Certificaat)

Wat is een EPC?

Een EPC of EnergiePrestatieCertificaat is een verplicht document dat beschikbaar moet zijn bij elke Vlaamse wooneenheid die verkocht of verhuurd wordt. Het informeert de toekomstige eigenaar of bewoner over de energetische kwaliteit van de woning aan de hand van een kengetal. Potentiële kopers en huurders kunnen hiermee de energie-efficiëntie van woningen vergelijken en beoordelen. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw, maar heeft een louter informerende taak.

Wat staat er in een energieprestatiecertificaat?

Is uw wooneenheid gelegen in Wallonië of Brussel?

In deze regio's geldt een gelijkaardige verplichting. Men spreekt dan over een PEB (Prestation Energetique Bâtiments). Via deze website kan u ook een PEB bestellen aan de beste prijzen voor deze regio's.

Wie kan een EPC opmaken?

Het EPC kan enkel opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige.

Welke factoren bepalen de EPC waarde?

Waarom geeft elektrische verwarming veel hogere EPC score's?

Hoewel elektrisch verwarmen best wel betaalbaar kan zijn, wordt dit enorm afgestraft in de EPC score. Dit komt omdat het EPC geen rekening houdt met uw elektriciteitsverbruik ter hoogte van het afnamepunt, maar wel met het zogenaamde primaire energieverbruik. Dit wil zeggen dat ook de trammissieverliezen van de hoogspanningsleidingen en het rendement van de elektriciteitscentrale mee in rekening gebracht worden. Er wordt verder geen rekening gehouden met het type elektrische verwarming, noch met eventuele accumulatie op nachttarief.

Wanneer heeft u een EPC nodig?

Op het moment dat kenbaar gemaakt wordt dat de wooneenheid te huur (indien de huurovereenkomst langer duurt dan 2 maanden) of te koop staat, dient de eigenaar reeds over een EPC te beschikken.Een EPC is 10 jaar geldig. Biedt u de woning in deze periode opnieuw te koop of te huur aan, dan is een nieuw EPC niet nodig.Heeft u echter in deze periode van 10 jaar maatregelen genomen om de energiezuinigheid van uw woning te verbeteren, dan heeft u er baat bij om een nieuwe EPC te laten opmaken. De energiescore zal dan een beter resultaat geven.

Wat met nieuwbouw?

Nieuwbouwwoningen gebouwd na 2006 (Vlaanderen) of 2010 (Wallonië) beschikken over een energieprestatiecertificaat nieuwbouw/ certificat PEB de bâtiment neuf dat eveneens 10 jaar geldig is. Deze certifcaten volstaan om een woning te verhuren of verkopen. Het is dan ook niet nodig om een nieuw exemplaar te laten opstellen. Dit EPC bouw is in Vlaanderen niet altijd beschikbaar bij oplevering van de nieuwbouw. De Vlaamse EPB verslaggever heeft immers 6 maanden de tijd om dit op te stellen. In deze periode van 6 maanden is er dan ook geen verplichting om het EPC getal in de advertenties te vermelden. Wel wordt aangeraden een paragraaf in de verhuurovereenkomst op te nemen waarin vermeld wordt dat de eigenaar bij ontvangst van het EPC attest, onmiddellijk een kopie hiervan doorgeeft aan de huurder.

Praktisch

Moet ik aanwezig zijn wanneer de energiedeskundige langskomt?

In principe moet men niet aanwezig zijn of blijven maar het is toch wenselijk. Om een goed EPC te kunnen maken moet de deskundige immers toegang hebben tot alle ruimten van het pand.

Welke documenten kan ik klaarleggen wanneer de energiedeskundige langskomt?

Geen enkel document is verplicht, maar hoe meer documenten u kunt klaarleggen, hoe nauwkeuriger de energiedeskundige het EPC kan opmaken. De EPC deskundige kan ook een inspectie uitvoeren zonder deze documenten. Wanneer u de volgende documenten nog kan terugvinden legt u ze best klaar:

Wat is het belang van het bouwjaar, en hoe kan het ontbreken van deze info het resultaat beinvloeden?

Bij de inspectie is het vaak onmogelijk om te zien wanneer een woning gebouwd werd, of er isolatie aanwezig is en hoe dik deze is,… Als gevolg hiervan worden bij de berekening “standaardwaarden” gehanteerd. Deze standaardwaarden zijn gebaseerd op de geldende minimale bouwnormen in het jaar waarin de bouwaanvraag werd ingediend (vanaf 1970). Zonder concreet jaartal worden de slechtste standaardwaarden toegepast, waardoor woningen met bouwaanvraag na 1970 maar waarbij het echte bouwjaar niet bewezen kan worden, wellicht slechter scoren dan in de werkelijkheid het geval is.

Als u vragen heeft, dan kunt u met ons contact opnemen: